top of page

Dardel sentään! - Kuolevan dandyn ylösnousemus


Nils Dardel ja moderni aika

Turun taidemuseo, 9.10.2015–17.01.2016

Kauan odottamani Nils Dardelin näyttely saapui muutama viikko sitten vihdoin Suomen Turkuun. Turun taidemuseon sivuilla kerrotaan, että "näyttely on kuvataidesyksyn ehdoton tapaus". Olen museon kanssa samaa mieltä – jos aikoo syksyllä käydä Turussa vain yhdessä näyttelyssä, niin Dardel sen on oltava! Esillä on mm. Dardelin merkkiteoksena pidetty Kuoleva dandy, joka oli vuoteen 2012 asti Ruotsin kallein moderni maalaus (lisää aiheesta HS:n arviossa, linkki ylempänä). Ihan niin tajunnanräjäyttävä näyttely ei ollut kuin odotin, mutta uskon Dardelin maailman avautuvan vielä paremmin seuraavilla käyntikerroilla.


Taidehistorian opiskelijalle Dardelin maalaukset ovat enemmän kuin suuria summia, pieniä jalkoja, päähän ammuttuja miehiä, huumeita, eläinmattoja, musta Diana metsikössä tai biseksuaalin fantasia. Ne ovat kuolemattomia ajatuksia elämästä, jotain mihin voi samastua ja jonka tunnistaa omakseen. Dardelin maalauksista välittyy ennemmin tietynlainen elämänasenne kuin -tyyli – hän on kiinnostunut kaikesta uudesta, paremmasta ja hienommasta, vaikka samaan aikaan on totaalisen bored to death kaikessa hohdokkuudessaan.


"There must be more to life than this?"


Sueden Beautiful Ones -kappaleen sanat verbalisoivat taidokkaasti oman Dardel-kokemukseni.

Seuraavaa dandykertaa odotellessa:

High on diesel and gasoline, Psycho for drum machine Shaking their bits to the hits Drag acts, drug acts, suicides In your dad's suits you hide, Staining his name again Cracked up, stacked up, 22 Psycho for sex and glue Lost it to Bostik, yeah Shaved heads, rave heads, on the pill Got too much time to kill Get into bands and gangs Oh, here they come The beautiful ones The beautiful ones La la la la la Here they come, The beautiful ones The beautiful ones La la la la la


bottom of page