top of page

Saatchi jaksaa jauhaa


Legendaarisen Charles Saatchin kirja Babble on valitettavan harvinainen näky, ainakin Suomessa. Ehkä jopa yhtä harvinainen kuin Saatchi itse julkisuudessa.


Yhtenä maailman menestyneimpänä mainosmiehenä ja taidekeräilijänä tunnettu Saatchi yllätti kirjoittajana positiivisesti. Kirjan 3-5 sivua pitkät esseet ovat täydellistä ennen-nukkumaanmenoa-lukemista. Ne ovat juuri sopivan pituisia jos uni iskee lukiessa nopeasti, välillä jutut ovat kuitenkin sen verran jänniä ettei uni tahdokaan tulla.


Muutamia poimintoja kirjan 63:sta otsikosta:

- Do you have a toilet face?

- Modern art can make you sick.

- Is it only perverts that download sex filth on to their computers?

- Child abuse? Guilty on all counts.

- If I have been invited, it's a party worth missing.


Babblea lukiessani opin valtavasti kaikenlaista. Tiedän mistä sana threshold, ja sanonta saved by the bell tulevat, mitkä olivat Lady Nancy Astorin viimeiset sanat, että Princess Dianan anagrammi on End is a car spin, ja paljon paljon muuta. Triviaalin tiedon lomassa Saatchin oma (ajatus)maailma avautuu hyvin lukijalle, kaikki kieli poskessa kirjoitettuna.


Saatchin Babble oli ennen kaikkea viihdyttävää lukemista - en muista milloin olisin ollut yhtä innoissani nukkumaanmenosta. Liekö on jo jatko-osa tekeillä, itselleni kyllä kelpaisi toinen samanmoinen Saatchin jauhantaa.

bottom of page