top of page

Onko sairaala taiteelle sopiva paikka?



Uuteen lastensairaalaan hankittu Veikko Hirvimäen "kohu-Kiiskiksi" leimattu Kiiski-teos on lempinimensä mukaisesti herättänyt paljon kohua (katso 655 kommenttia kerännyt IS:n uutinen). Teosta on kuvailtu rumaksi ja pelottavaksi, eikä se mielipidekyselyjen mukaan sovi lastensairaalaan. Erityisen paljon närkästystä on herättänyt teoksen hinta - "Kiiski on ostettu Suomen taideyhdistyksen lahjoittamalla 20 000 eurolla" kertoo Ilta-Sanomat.


Mielipidettäni asiasta taidehistorian opiskelijana kysyttäessä en osannut antaa mitään mielipidettä. En ollut nähnyt teosta tai kuullut asiasta muuta kuin että "Se on kamalan ruma ja kallis." Tämä kuitenkin herätti minussa paljon kysymyksiä. Miksi kyseinen teos on valittu? Miksi lastensairaalaan (tai sairaalaan ylipäänsä) edes hankitaan taidetta? Kelle sairaalassa oleva taide on tarkoitettu - (lapsi)potilaille, näiden omaisille vai jonkinlaiseksi materiaaliseksi tai henkiseksi pääomaksi itse sairaalalle? Mikä taiteen tarkoitus sairaalassa on?


Oletan, että taidetta halutaan (lasten)sairaalaan sen mieltä nostattavan ja sielun voimia kohottavan vaikuttavuuden vuoksi. Eikö tällöin esimerkiksi vankila olisi järkevämpi paikka taiteelle? Vankilan tarkoitushan on rankaisemisen ohella ohjata yhteiskunnan sääntöjä rikkoneet takaisin oikealle polulle. Tällöin taiteen mieltä nostattavuudesta ja sielun voimien kohotuksesta olisi vankilassa enemmän hyötyä niille joiden mieli ja sielu eivät ole vahvoja. Sairaalassahan parannetaan fyysisiä sairauksia ja kehoja, joihin taiteella ei ole suoranaista vaikutusta.


Kanssani keskustelleet olivat pienen pohdinnan jälkeen kanssani samaa mieltä - totta tosiaan tällöinhän taide kuuluisi ennemmin vankilaan. Yksi kanssakeskustelija totesi, että kyllä taide hänen mielestään silti kuuluu kuitenkin sairaalaan. Ehkä kyseessä on siis moraalikysymys - taide ei sovi vankilaan, sillä vankilassa olevat ovat tehneet jotain väärin eivätkä täten ansaitse taiteen tuomaa transsendenssia. Sairaalassa olevat eivät välttämättä ole tehneet mitään väärin, eivätkä täten ansainneet joutua sairaalaan, joten heidän parantumisensa tukemiseksi taide on oivallinen investointi.


Kiiskin tapausta pohdittuani en ole asiasta edelleenkään mitään mieltä, mutta on mielenkiintoista pohtia miksi asia herättää niin paljon kohua ja voimakkaita mielipiteitä. Oli mielipide negatiivinen tai positiivinen, on mukava huomata, että taide herättää tänäkin päivänä paljon tunteita.

bottom of page