top of page

Serenity NOW! The beginner's guide to finding inner peace pg.82


Syntymäpäivälahjaksi saamani, suoraan New Yorkin vipinästä ja vilskeestä tuodun, O the Oprah Magazine -lehden innoittamana päätin jakaa kanssanne kolme kompastuskiveä joihin olen törmännyt viimeisen kahden vuoden aikana Turun yliopistossa opiskelessani. Lisäksi tarjoan kunnon lifestyle-oppaan tapaan vinkkejä, joiden avulla päästä niistä yli – kuten O-lehden alaotsikko kehottaa: ”Live your best life”.


8.30.

Vain sadisti on voinut keksiä aikaiset aamut. Kahdeksan aamut ovat yliopiston tuskallisin osuus, ja varsinkin kieliä opiskellessa niitä on vaikea välttää. Tämä on erityisen harmillista, sillä jos jotain yliopisto-opiskelijoille suosittelen niin uuden kielen opiskelemista, siitä ei ole koskaan haittaa (paitsi ainakin yksi hyvin lyhyt yö viikossa)! Yleensä jos valitan yliopistomaailman ulkopuolisille henkilöille aikaisista aamuista niin vastaus on ”Mäpä menen aina jo seiskaks töihin.” Ihmisten päivä- ja unirytmit ovat erilaisia, ja kyllä varmasti seitsemäksi töihin menevääkin ärsyttäisi jos joutuisi heräämään kaksi tai kolme tuntia tavallista aikaisemmin. Kun unirytmin mukaisesti uni tulee vasta yhden jälkeen, ei paljoa naurata herätä jo ennen seitsemää.

Live your best life: Kahdeksan aamut ovat välillä välttämätön paha, joten niihin on vain asennoiduttava tietyllä tavalla. On turha jäädä rypemään ärsytykseen vaikka jokainen aikainen aamu yhtä tuskaa onkin. Välillä sitä vain väsyttää edellisenä iltana jo yhdeksältä ja kuin hyvän haltijattaren taian alaisena nukkuu kuin nukkuukin hyvät ja riittävät yöunet. Jos olet kuten minä, etkä yksinkertaisesti saa unta kun aikainen aamu painaa koko ajan mieltä, täytyy vain yrittää hyväksyä, että aamulla väsyttää ja luultavasti koko päivän on huono olo. Jos kahdeksan aamuja ei voi välttää, täytyy niiden läpi yksinkertaisesti vain yrittää ponnistella.


Hankalat tenttikirjat

Tenttikirjoja on monenlaisia. On koko maailman mullistavia, lyhyitä, loputtomiin jatkuvia, tiiliskiviä, täysin typeriä, hulvattomia, pelkkiä itsestäänselvyyksiä suoltavia, ja lista jatkuu loputtomiin. Tenttikirjoja on niin monenlaisia kuin on kirjoittajiakin. Varmaa kuitenkin on, että luettavaa riittää. Hankalia tenttikirjoja on kuitenkin vain kahdenlaisia: haastavia ja vaikeita. Haastavat tenttikirjat ovat ymmärrettäviä, mutta ne nimenomaisesti haastavat opiskelijan ajatusmaailmaa ja maailmankatsomusta. Haastavista tenttikirjoista oppii eniten; ne ovat harvinaisia timantteja, joita tulee vastaan vain harvoin. Vaikeasta tenttikirjasta ei sen sijaan opi mitään. Vaikean tenttikirjan kielellä ei ole mitään tekemistä sen vaikeuden kanssa – jotkut kirjoittajat yksinkertaisesti kirjoittavat niin sekavasti, monimutkaisesti tai päättömästi, että itse asia (jos sitä edes on) jää täysin pimentoon.

Live your best life: Jos tenttikirja tuntuu täysin mahdottomalta ymmärtää, ei hätää: vika ei aina ole sinussa. Vaikeiden tenttikirjojen kohdalla täytyy vain hyväksyä, että minä en nyt vain saa tästä mitään irti. Olet päässyt hyvin pitkälle jos onnistut ymmärtämään miksi kirja on sinulle niin vaikea: tällöin voit kääntää ymmärtämättömyytesi vahvuudeksesi. Kirjasta ja tentistä riippuen ei tenttimenestyksesi ole välttämättä tuhoon tuomittu. Vaikka olisikin, on tärkeää muistaa ettei aina voi voittaa.


Pukeutuminen

Mietit pitkään ja hartaasti yliopiston ensimmäisen päivän asuasi. Et halua antaa liian hyvää kuvaa itsestäsi, etkä näyttää hirveältä. Ensivaikutelman uusiin tovereihisi täytyy olla juuri oikeanlainen ja täydessä tasapainossa: ei liikaa eikä liian vähän. Pikkuhiljaa esittelet muille koko vaatevarastosi, saatat saada vaatevinkkejä tai inspiraatiota uusilta opiskelutovereiltasi. Sitten tulee ahdistava kevät ja kaikki tuntuu kamalalta. Haluat, että edes vaatteet ylläsi ovat mukavat ja päädyt pukeutumaan koko kevään collegehousuihin ja juoksukenkiin vaikket edes harrasta liikuntaa. Tuntuu, että olet menettänyt särmäsi. Et ole enää tän baarin kuumin ja seksikkäin jäbä.

Live your best life: Tärkeintä on olla oma itsensä ja tuntea olonsa hyväksi. Jos toisena päivänä saat enemmän motivaatiota ja energiaa kun laitat parhaat päälle, ja seuraavana haluat olla mukavissa collegehousuissa ja juoksukengissä, on kumpikin vaihtoehto ollut aivan yhtä oikea. Kunhan pukeudut juuri siihen mikä itsestäsi tuntuu sinä hetkenä oikealta, olet taatusti kaunein päällä maan. Kyllä Oprahkin käyttää välillä collegehousuja, ja se on ihan okei.


bottom of page